Udka z kaczki pieczone w pomarańczach

 

 

SKŁADNIKI

2 udka z kaczki (ok. 500 g)

3 pomarańcze

4 ząbki czosnku

3 gałązki natki pietruszki

0,5 małej papryczki chili

1 łyżeczka tymianku suszonego

4 łyżki sosu sojowego

Sok z połowy cytryny

2 łyżeczki miodu płynnego

1 łyżka masła

0,5 łyżeczki soli

JAK PRZYGOTOWAĆ

Udka z kaczki opłucz i osusz.

Do miseczki lub w naczyniu żaroodpornym połącz składniki marynaty: wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy, przepraskowane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną papryczkę chili, sos sojowy, sok z połowy cytryny, miód, tymianek oraz sól.

Jedną pomarańcze pokrój na kilka części.

Do powstałej marynaty włóż udka z kaczki oraz fragmenty pomarańczy, zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie nagrzej piekarnik do 180°C, na udka nałóż masło, całość przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz przez ok. 1 godzinę 40 minut pod przykryciem – do miękkości mięsa, a następnie zdejmij je dopiekaj do zazłocenia skórki ok. 20-30 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o