Aglio Olio na oliwie truflowej z grillowaną rybą

 

SKŁADNIKI

2 porcje

250 g makaronu spaghetti

7 ząbków czosnku

1 papryczka chili (u mnie zielona)

100 ml oliwy truflowej

natka pietruszki

sól, pieprz

2 filety z pstrąga łososiowego o łącznej wadze 200 g

marynata do ryby: 

sok z połowy cytryny

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki papryki słodkiej

 

JAK PRZYGOTOWAĆ

Rybę oczyść z łusek i zostaw skórę, jeśli są widoczne ości – usuń je pęsetą.

Składniki marynaty połącz ze sobą w miseczce i dodaj rybę, naczynie zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

Makaron ugotuj według przepisu producenta, po odcedzeniu przelej go przez kilka sekund zimną wodą.

Zamarynowaną rybę grilluj na dobrze rozgrzanym grillu elektrycznym przez około 8-10 minut (można ją również upiec w 180° C przez około 10-15 minut do zarumienienia skórki).

Ząbki czosnku rozgnieć i przesiekaj, papryczkę chili umyj, osusz, usuń nasionka i również posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę truflową, a następnie dodaj do niej czosnek i papryczkę, podsmażaj do maksymalnie 2 minut (czosnek nie powinien ściemnieć), często mieszając, następnie na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron, posiekaną natkę pietruszki oraz ok. 1/3 łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz, wszystko wymieszaj.

Makaron podawaj w towarzystwie grillowanego pstrąga i z cytryną.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o