SKŁADNIKI
2 porcje
250 g makaronu spaghetti
7 ząbków czosnku
1 papryczka chili (u mnie zielona)
100 ml oliwy truflowej
natka pietruszki
sól, pieprz
2 filety z pstrąga łososiowego o łącznej wadze 200 g
marynata do ryby:
sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
JAK PRZYGOTOWAĆ
Rybę oczyść z łusek i zostaw skórę, jeśli są widoczne ości – usuń je pęsetą.
Składniki marynaty połącz ze sobą w miseczce i dodaj rybę, naczynie zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Makaron ugotuj według przepisu producenta, po odcedzeniu przelej go przez kilka sekund zimną wodą.
Zamarynowaną rybę grilluj na dobrze rozgrzanym grillu elektrycznym przez około 8-10 minut (można ją również upiec w 180° C przez około 10-15 minut do zarumienienia skórki).
Ząbki czosnku rozgnieć i przesiekaj, papryczkę chili umyj, osusz, usuń nasionka i również posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę truflową, a następnie dodaj do niej czosnek i papryczkę, podsmażaj do maksymalnie 2 minut (czosnek nie powinien ściemnieć), często mieszając, następnie na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron, posiekaną natkę pietruszki oraz ok. 1/3 łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz, wszystko wymieszaj.
Makaron podawaj w towarzystwie grillowanego pstrąga i z cytryną.
Dodaj komentarz