Makaron w sosie śmietanowym z cukinią i kurczakiem

 

SKŁADNIKI

(2 porcje)

 1 pojedyncza pierś z kurczaka

3 ząbki czosnku

0,5 cukinii (ok. 150 g)

3 czubate łyżki śmietany 18 %

100 g groszku cukrowego (opcjonalnie, może być zwykły mrożony groszek)

ok. 100 ml gorącej, przegotowanej wody

koperek

starty ser mozzarella (1 garść)

sól, pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego

makaron typu spaghetti ok. 150 g

marynata do kurczaka: 

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki estragonu

0,5 łyżeczki pieprzu

1 łyżka oleju rzepakowego

JAK PRZYGOTOWAĆ

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę lub paseczki, składniki marynaty połącz ze sobą i dodaj do niej kurczaka.

Zamarynowane mięso zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem producenta.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć zamarynowaną pierś z kurczaka i podsmażaj ok. 6-7 minut, następnie zdejmij kurczaka do naczynia i przykryj.

Ząbki czosnku obierz i posiekaj, cukinię umyj i pokrój w kostkę, groszek cukrowy umyj i zostaw w całości.

Na tej samej patelni po smażeniu mięsa rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć na nią przygotowane wcześniej warzywa i delikatnie je posól.

W osobnej miseczce zahartuj (wymieszaj) gorącą wodę ze śmietaną najlepiej za pomocą trzepaczki do jaj, a następnie całość wlej do warzyw.

Zmniejsz ogień i duś wszystko przez kolejne 10 minut.

Na koniec dodaj podsmażonego wcześniej kurczaka i dopraw sos solą, pieprzem i posiekanym wcześniej koperkiem.

Wymieszaj z makaronem i podaj z tartą mozzarellą.

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o